CategoriesХранене

ОСНОВИ НА ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ

Чувстваш ли се същото като нас в момента? Всичко цъфти, температурите отново се покачват и денят става все по-дълъг. След месеци във фитнеса, кой не изпитва желание да се наслаждава на природата и да прави нещо за тялото си в същото време? 

Точно така, ние, спортните ентусиасти, обичаме пролетта и нейните характеристики често ни правят по-мотивирани да спортуваме за допълнителен час, колкото и приятно да е навън. След това може да се почувствате изтощени, но все още във форма и отново по-балансирани. В цялата ни спортна еуфория обаче не бива да забравяме едно нещо: най-важното за здраво и ефективно тяло – храненето.

Преди да навлезем в по-подробни области на храненето в следващите ни публикации, бихме искали да използваме нашата първа публикация, за да опресним/допълним вашите предишни знания. Защото само със здравословна основна диета, която е регионална, сезонна и здравословна, можем да повлияем положително на здравето и представянето си. По-долу сме обобщили най-важните основи за вас:

ЯЖТЕ И ПИЙТЕ РЕДОВНО

Вероятно сте чували това твърдение много пъти и не е случайно. Много е важно да се храните редовно и да пиете достатъчно вода. 
Би било логично да се храните три пъти на ден с достатъчно време между храненията. Това дава на инсулиновия ритъм неговата естествена фаза на действие. Ако това не се случи, тялото приема повече енергия, отколкото му е необходима за дълъг период от време, която след това се складира под формата на мазнини. Следователно интервалът от поне четири часа между храненията има смисъл. Освен това трябва да ядете толкова много, че все още да се чувствате малко гладни.
В допълнение към трите дневни хранения е важно също така да пиете достатъчно вода, тъй като човешките същества са съставени от около 60% вода. Особено след тренировка има смисъл да пиете достатъчно, особено за да компенсирате загубата на течности чрез изпотяване.

Препоръчва се повишено внимание при консумацията на сладки напитки, както и на подсладени чай и кафе. Само тези, които приемат това присърце, могат да подобрят представянето си и да го поддържат на високо ниво за дълго време.

ОСНОВНА ХРАНА

Нашите основни храни са съставени от протеини, въглехидрати и мазнини. Съдържа още минерали, витамини, микроелементи и вторични растителни вещества, така наречените биофлавоноиди. Последните се намират например в ябълковите кори или в зеленчуците и подпомагат здравословните метаболитни процеси. 
Най-важните основни познания за отделните модули тук накратко:

ВЪГЛЕХИДРАТИ

Естествените въглехидрати, които включват пълнозърнести продукти, са с много високо съдържание на фибри. Това означава, че имате дълготрайна степен на ситост след консумация, което има положителен и регулиращ ефект върху чревната флора и храносмилането.

МАЗНИНИ

Мазнините са най-големият източник на енергия за нас, хората, и поради различни функции в тялото са жизненоважни – поне правилните мазнини. Следователно основната част от консумираните мазнини трябва да се състои от растителни масла (напр. ленено масло, сусамово масло, рапично масло, слънчогледово олио, зехтин – всички местни) и студеноводна риба (напр. сьомга, скумрия, херинга). Други мазнини, като животински мазнини, масло, мазни сирена, чипс, крем пайове и др., трябва да се избягват. 
Една от най-важните мастни киселини е омега 3 мастната киселина. Наред с други неща, той насърчава нашата мозъчна сила, нашето зрение и има положителен ефект върху нашата кожа и кръвообращението. Освен това може да се наблюдава отслабващ ефект върху възпалението, особено в ставите и мускулите.

ПРОТЕИН

Протеините имат важен принос за нашето здраве и фитнес. С тях тялото изгражда мускули и имунна система. Освен всичко друго, те също са компоненти на ензими, хормони, ДНК и невротрансмитери (=предаватели на информация между нервните клетки). 
Нашата храна съдържа животински и растителни протеини, чиито най-малки градивни елементи се наричат ​​аминокиселини. Хората използват 20 различни, за да изградят необходимите протеини от тях.
От 20 използвани общо, 8 аминокиселини са жизненоважни или основни. Тези 8 идват главно от растителни суровини като грах, боб, картофи, слънчоглед, коноп, соя и т.н. Те не могат да бъдат произведени от самото тяло, а трябва да се метаболизират от консумираните растителни протеини. 
Вече имате повишена нужда от протеини, ако спортувате 3-4 пъти седмично, в постоянни стресови ситуации, с отслабена имунна система и след наранявания. Можете да си представите, че тогава състезателните спортисти ще трябва да консумират повече протеин.

Какво искаме да ви кажем с това? Просто е: само правилното основно хранене ще ви доближи до вашите спортни цели, изпълнени с енергия и без наранявания! И тук говорим за основата на вашата диета, а не за конкретно спортно хранене с евентуално една или друга добавка.

Скоро ще получите по-подробна информация за протеините и аминокиселините в следващата ни статия. Дотогава винаги помнете тези принципи, когато пазарувате и приготвяте храната си и се уверете, особено като спортист, че купувате малко индустриални стоки и избягвате подсладени напитки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *